TeMaNKu

Tuesday, October 25, 2011

PaJeri BuaH RamBuTan

Assalamualaikum semua..dh lama sya Xbrkongsi resepi BONDAKU..ari nie meh kita brkongsi mskkan ini..selalunya org buat pajeri terung or nenas jer..tp ari nie meh kita tukar selera laen dr yg laen skit..kita wat pajeri buah rambutan mmg best dan sedap..bila kena mkn ngn nasi panas mmg trANGKAT abis..wa xcakap sma lu..rasa dia sdp la sbb rasa manis2 buah rambutan di tmbh ngn gula melaka..lemak2 santan lg..perh mmg trBAIK DR LADANG..nyum2..sekali cuba msty nk lg dan lg..selamat mencuba yer kawan2ku sekalian..salam syg dr sya MISS YAYA
P/S:X DA PIC YG MSKKAN NIE SBB SKRNG DH BIS MUSIM DIA..PYH NK CARI DAAA..;)


KERDIT 2 PAK CIK GOOGLE YER BG PINJAM PIC NIE


Bahan-bahan ( 3-4 orang )

* 10 biji BUAH RAMBUTAN
* 2 sudu besar rempah kari daging
* 2 cawan santan pekat
* 1btg kulit kayu manis
* 1 biji bunga lawang
* 2 biji bunga cengkih
* 2 sudu besar udang kering
* 2 ulas bawang putih
* 5 ulas bawang merah/ 1/2 biji bawang besar
* minyak untuk menumis
* 1/4 keping gula melaka
* garam secukup rasa

Cara-cara

1. Blend bawang putih, bawang merah, udang kering. Gaulkan dengan rempah kari.
2. Tumis bahan blend tadi dgn rempah kari , kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang sehingga pecah minyak.
3. Masukkan santan, biarkan sampai mendidih.
4. Kemudian masukkan BUAH RAMBUTAN, garam dan gula melaka. Masak sehingga kuah pekat.
5. Rasakan masin manisnya. kalau ada yg terkurang bolehlah ditambah.

1 comment:

awek cun @ ensem boy kata..: