Wednesday, October 5, 2011
Resepi Kari Ikan Tanpa Santan
Bahan2:-
6 ekor ikan kembung ( apa ikan pun boleh )
2 biji terung ( di potong memanjang )
1 labu bawang besar ( ditumbuk/dikisar )
3 ulas bawang merah ( ditumbuk/dikisar)
5 ulas bawang putih ( ditumbuk/dikisar )
1 inci halia ( dikisar )
3 sudu makan serbuk rempah kari ( gaul dengan sedikit air )
1 sudu makan serbuk cili ( optional )
1 cawan air asam jawa
air secukupnya
garam secukupnya
daun kari secukupnya
minyak untuk menumis secukupnya
Cara Penyediaan:-
1. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan daun kari serta serbuk kari yang dicampur dengan air tadi. Kacau hingga seketika.
3. Masukkan sedikit air, air asam jawa dan ikan. Masak hingga mendidih.
4. Bila Ikan dah masak boleh masukan terung
5. Sesuaikan rasanya kemudian kacau seketika, bolehlah diangkat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
awek cun @ ensem boy kata..: